18. oktoober 2024

Hüpoteeklaen AS juht Toomas Paju ja Domus Kinnisvara maakler Iris Öpik räägivad koduvahetusest

Kuula täispikka Äripäeva raadio saadet „Ruutmeetrite taga“, milles arutleti koduvahetusest, rahastusvõimalustest ning muudest võimalustest ja ohtudest selles protsessis.

Elu jooksul tekib ikka olukordi, kus tuleb kodu vahetada. Mis olukorrad need on ja mis järjekorras on sel juhul kõige mõistlikum vajalikke samme astuda, kuidas finantseerida uue kodu ostu – neil teemadel rääkisid 03. oktoobri Äripäeva saates „Ruutmeetrite taga“ Hüpoteeklaen AS juht Toomas Paju ja Domus Kinnisvara kutseline maakler ja konsultant Iris Öpik.

Koduvahetus on sageli seotud mõne suure elusündmusega – pere suurenemine, lahkuminek, töökohavahetus või soov kolida ühest linnaosast teise või hoopis linnast välja. Sageli käib koduvahetus nii, et esmalt müüakse vana kodu maha, seejärel kolitakse ajutiselt sugulaste juurde või üürikorterisse ning hakatakse uut eluaset otsima. Sujuvamaks koduvahetuseks on mõistlik ja turvaline kasutada professionaalse maakleri abi, kes aitab olemasolevat kodu müüa ja uut kodu otsida paralleelselt.

Kui vana kodu müügiga läheb kiireks või tuleb uue ostmisel kiirelt reageerida, muutub tihti ka kinnisvara hind vastavalt. Et koduvahetusega endale mitte kahju tekitada, tasub Öpiku sõnul arvestada, et kinnisvara müügiperioodid on tänasel turul tavapärasest pikemad – korteri müügiks võib kuluda kuni 6 kuud, maja puhul võib periood olla veelgi pikem.

Kui inimene soovib kolida uude koju, kuid vana korter või maja on veel müümata, on Toomas Paju sõnul mõistlik võtta Hüpoteeklaenu koduvahetuslaen, mille periood on kuni üks aasta, igakuiselt tasutakse vaid intresse ja põhiosa tagastatakse lepingu lõpus ehk siis, kui vana kinnisvara saab müüdud. Paindlik rahastus sel pingelisel otsimise või -ehitamise perioodil annab tegutsemisvabaduse ja tagab heaolu edukast koduvahetusest.

Hüpoteeklaen pakub finantseerimislahendusi ka neile, kes soovivad ehitada maja, samal ajal veel vanas kodus elades. Hoonestamata krundi tagatisel majaehituseks pangad kodulaenu ei anna, küll aga on võimalik Hüpoteeklaenult taotleda laen kinnisvara tagatisel, mis aitab ehitust rahastada etappide kaupa vastavalt ehituse edenemisele.

Saates saad teada:

  • Millised on koduvahetuse peamised põhjused?
  • Millises järjekorras on mõistlik koduvahetusel samme astuda?
  • Kuidas vältida kodu müümisega seotud riske?
  • Millised on koduvahetuslaenu tingimused?
  • Milline on tänane seis kinnisvaraturul?

Tutvu kindlasti tingimustega: koduvahetuslaen

Kui sind huvitab kinnisvaraturu hetkeseis, siis vaata domus.ee

Tagasi nimekirja